Hoe werkt het

Het maken van een woordzoeker proberen we zo eenvoudig mogelijk te maken. Door de benodigde informatie te geven op het moment dat het van belang proberen we het mogelijk te maken om zonder uitleg aan de slag te gaan. Echter kan het prettig zijn om met wat meer kennis door het programma heen te gaan, zodat alle functies goed tot hun recht komen. Deze uitleg vertelt in chronologische volgorde de stappen zoals je die tegen kunt komen.

 


Stap 1 - Maken en testen

Invoeren van woorden en oplossing

Voorbeeld thema

Door het klikken op een voorbeeld thema worden er woorden en een oplossing ingevuld. Dit dient als voorbeeld om te zien hoe de woorden geplaatst kunnen worden, maar ook ter inspiratie, om een idee te krijgen hoe op thematische wijze een woorden bedacht kunnen worden. Klik hierna op 'Maak de woordzoeker!' om te zien wat hier voor woordzoeker van gemaakt wordt.

Invoeren van woorden

Als je begint met het maken van een woordzoeker is makkelijk om te werken vanuit een thema. Bedenk een thema en verzin vervolgens welke woorden hier onder kunnen vallen. De woorden dienen te worden gescheiden door een komma.

Invoeren van een oplossing

De oplossing blijft over zodra alle woorden in de woordzoeker zijn afgestreept. Houdt er rekening mee dat leestekens (punten, uitroeptekens, etc.) ook aan de woordzoeker worden toegevoegd. Dit kan een bewuste keuze zijn, maar doorgaans is dit niet gebruikelijk.

Onder de woordzoeker komen lege vierkantjes te staan waar de overgebleven letters ingevuld kunnen worden.
TIP: Als de oplossing bestaat uit meerdere woorden kunnen hier het best spaties tussen gezet worden. (Dus 'dit is de oplossing' in plaats van 'ditisdeoplossing')

Alle opties weergeven

Klik op de knop 'Alle opties weergeven' om alle opties weer te geven. Hiermee kunnen extra instellingen worden meegegeven aan de te maken woordzoeker. Hieronder worden ze nader toegelicht.

Ga met de muis over de icoontjes voor meer informatie.

Oplossing gebruiken

Je kunt kiezen of je wel of geen oplossing wilt gebruiken voor jouw puzzel. Standaard staat deze optie op wel een oplossing gebruiken. Dit betekent dat na het wegstrepen van alle woorden de overige letters de oplossing vormen. Kies je ervoor om geen oplossing te gebruiken, dan wordt de puzzel aangevuld met willekeurige karakters. Dit zal geen leesbare oplossing zijn.

Woordplaatsing

Geef aan in welke richting de woorden geplaatst mogen worden. De opties zijn:

  • Horizontaal en verticaal
  • Horizontaal en verticaal (ook achterstevoren)
  • Horizontaal, verticaal en diagonaal
  • Horizontaal, verticaal en diagonaal (ook achterstevoren)

Standaard is de laatste optie geslecteerd, maar dit is tevens ook de moeilijkste. Om de woordzoeker iets makkelijker op te kunnen lossen kan één van de andere opties gekozen worden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor kinderen.

Formaat

Selecteer het formaat (hoogte x breedte) van de woordzoeker. Bij de optie 'Automatisch' wordt de grootte bepaald op basis van het langste woord.

Pogingen voor beste resultaat

Met deze instelling kan aangegeven worden hoeveel poging het systeem doet om de beste woordzoeker te maken. Een woordzoeker waarbij de meeste woorden geplaatst zijn wordt hierbij gezien als het beste resultaat.

 


Niet gelukt om de puzzel compleet te maken

 

Helaas, het is niet gelukt om de puzzel compleet te maken.

Tips:
1) Voeg extra woorden toe aan de lijst
2) Maak de oplossing langer
3) Verklein het formaat van de puzzel (Onder alle opties)
4) Verhoog het aantal pogingen voor het beste resultaat (Onder alle opties)
5) Probeer het nog een keer

Als het niet gelukt is de woordzoeker compleet te maken komt het hiernaast / hieronder afgebeelde bericht in beeld.

1) Voeg extra woorden toe aan de lijst
Hoe meer woorden er zijn, hoe meer mogelijke oplossingen er beschikbaar komen om een complete woordzoeker te maken. Wees creatief en probeer zoveel mogelijk woorden te bedenken die aan de woordzoeker gerelateerd zijn. Ook veel korte woorden kunnen hier goed van pas komen.

2) Maak de oplossing langer
De oplossing vult de lege ruimtes aan het einde van de woordzoeker op. Hoe langer deze oplossing is hoe meer ruimte er op die manier opgevuld kan worden. Maar sla hier niet in door, want een zeer lange oplossing ziet er wat vreemd uit in een woordzoeker. De bovengenoemde tip 1 kan dan beter worden toegepast.

3) Verklein het formaat van de puzzel
Het formaat van de puzzel wordt bepaald aan de hand van het langste woord. Mocht er toevallig een lang woord aanwezig zijn, dan betekend dat dat er veel woorden nodig zijn om alle vakjes op te vullen. Door het formaat te verkleinen worden de te lange woorden voor dat formaat uitgesloten, waardoor er uiteindelijk minder woorden nodig zijn om de puzzel compleet te maken. Het blijft natuurlijk je eigen keuze om dit toe te passen, want dit kan er voor zorgen dat lange woorden die je er wel graag in wilt hebben uit de woordzoeker verdwijnen.

4) Verhoog het aantal pogingen
Er zijn per woordzoeker zeer veel mogelijkheden om deze op te bouwen. Bij het maken worden op een zo effectief mogelijke wijze honderden mogelijkheden geprobeerd. Maar dit zijn nog lang niet alle mogelijkheden. Het is daarom mogelijk om het aantal pogingen te verhogen, zodat de servers nog intensiever aan de slag gaan om de ideale woordzoeker te maken. Dit duurt wel wat langer, maar dit kan net het verschil maken.

5) Probeer het nog een keer
Door het nog een keer te proberen gaan de servers opnieuw aan de slag om de ideale woordzoeker te maken.

Van alle genoemde tips is doorgaans tip 1 de meest effectieve.

 


Hoera! Het is gelukt om de puzzel te genereren.

 

Hoera! Het is gelukt om de puzzel te genereren.

De volgende 2 woorden zijn niet geplaatst:
WATERBUFFEL ZEBRA

Tip: plaats een uitroepteken! achter de woorden die je graag in de puzzel wil gebruiken

Als het uiteindelijk gelukt is om een complete woordzoeker te maken komt dit bericht in beeld. De woorden die niet geplaatst zijn worden hier weergegeven. Als dit woorden zijn die je er graag in zou willen is het mogelijk om een uitroepteken (!) achter deze woorden te plaatsen. Bij het opnieuw maken van de woordzoeker krijgen deze woorden voorrang.

Voorbeeld:
tuin, feest!, buiten, bloemen, jubileum!, gras, water, zon, eten


De woorden 'feest' en 'jubileum' komen nu sowieso in de woordzoeker. Het uitroepteken wordt niet weergegeven.


Woordzoeker voorbeeld

Zodra het gelukt is om een woordzoeker te maken kan aan de rechterkant over de woordenlijst genavigeerd worden met de muis. De betreffende woorden lichten dan op in de woordzoeker. Wanneer een woord wordt aangeklikt zal deze afgestreept worden. Streep alle woorden op deze manier af om te controleren of de oplossing overeen komt.

W
D
F
I
E
R
E
N
A
O
L
I
F
A
N
T
S
G
A
Z
E
L
L
E
B
T
M
L
E
E
U
W
E
T
I
J
G
E
R
U
E
I
N
S
L
A
N
G
R
N
G
Z
E
B
R
A
K
R
O
K
O
D
I
L
  • FLAMINGO
  • GAZELLE
  • KROKODIL
  • LEEUW
  • OLIFANT
  • SLANG
  • TIJGER
  • WASBEER
  • ZEBRA
Oplossing d i e r e n t u i n
woordzoekerfabriek.nl - maak je eigen woordzoeker

Alles naar wens?

Als je uiteindelijk tevreden bent met de woordzoeker en hebt gecontroleerd of alls klopt, klik dan op de knop 'Volgende stap' om naar de volgende stap van het programma te gaan.


Ben je er klaar voor? Wacht dan niet langer en...

Maak hier je eigen woordzoeker

Wij gebruiken cookies om het gebruik van deze website te meten en om advertenties persoonlijk te kunnen maken. Meer info >

Ok!